David Bowie

Rock ’n’ roll suicide

  • image017
  • image019
  • image021
  • image023
  • image025
  • image027

dflagRock ’n’ roll suicide appelleert aan Brels verhouding met de dood zoals die in Mort Shumans Brel-bewerkingen naar voren komt. Bowies tekst culmineert in:

Oh no love! You’re not alone
You’re watching yourself but you’re too unfair
You got your head all tangled up but if I could only
make you care
Oh no love! You’re not alone

Hierin wordt Brels Jef ook muzikaal rechtstreeks gesampeld:

Non Jef t’es pas tout seul
Mais arrête tes grimaces
Soulève tes cent kilos Fais bouger ta carcasse

Aangaande Brels invloed op Bowie is in de biografie al verwezen naar de alliteratie in ‘Chev breaks are snarling’, waarin Brels antiheld op subtiele wijze lijkt te worden geparafraseerd:

Chev brakes are snarling as you stumble across the road
But the day breaks instead so you hurry home
Don’t let the sun blast your shadow

Bowie had zoals alle Engelstaligen destijds natuurlijk Shumans musicalversie als vertrekpunt voor zowel zijn Jef-citaat als zijn coverversie van Amsterdam. Al met al is Rock ’n’ roll suicide een van Bowies all time classics en het meest succesvolle Brel-tribuut ooit. De releasedatum van 6 juni 1972 is gebaseerd op de UK-release van de lp The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. De singlerelease en buitenlandse persingen volgden tussen 1973 en 1974. In de decennia daarna zijn vele liveversies verschenen die hier op twee na buiten beschouwing zijn gelaten. De retro, glamrock singlehoes van de rerelease uit 1983 mag hier echter niet ontbreken.

 

engflagComing soon...